Суспільство Різдво

Папа Римський вимовив різдвяну проповідь: «Немовля Ісус об'єднує всіх» (ВІДЕО)

13:09 25 гру 2021.  734 Читайте на: УКР РУС

Єпископ Рима підкреслив, що навколо маленького Ісуса, що лежить у яслях вифлеємських, об'єднуються і схиляються в благоговінні: і бідні пастухи, і вчені багаті волхви.

Під час Божественної літургії Навечір'я Різдва Господнього увечері 24 грудня у Ватиканській базиліці Святого Петра Папа Римський Франциск I виголосив різдвяну проповідь, повідомляє Vatican News.

У 2021 році на літургії в базиліці були присутні близько 2000 осіб, включаючи ієрархів Ватикану та високопоставлених дипломатів з усього світу. Це значно більше, ніж минулого року, коли літургія напередодні Різдва була закрита для широкої публіки через пандемію.

Менше малого, більше великого

За словами папи Римського, Бог обирає парадоксальний шлях, щоб досягти всіх людей, торкнутися наших сердець і врятувати нас, повертаючи до того, що дійсно має значення. Він наголосив на парадоксі.

«Того, Хто обіймає всесвіт, треба тримати на руках; Того, Хто створив сонце, треба зігрівати. Вічне Слово стає немовлям, яке не вміє говорити, а Творець світу стає бездомним. Різдво перевертає логіку речей: Бог приходить у світ крихітною дитиною, і Його неосяжність відкривається у убогості», - сказав Папа Франциск.

Папа Франциск запитав: «Чи вміємо ми прийняти цей Божий шлях? Такий виклик Різдва: Бог відкриває Себе людям, але вони не розуміють Його.

Він применшується в очах світу, "а ми продовжуємо шукати величі відповідно до цього світу". Смиренний Бог сходить, а ми хочемо піднятися на п'єдестал і прагнемо величі та визнання.

«Ісус народився служити, а ми проводимо роки в гонитві за успіхом. Бог не шукає сили та могутності, Він просить ніжності та внутрішнього смирення», - підкреслив Папа.

Намісник Бога на землі підкреслив, що саме про благодать малості потрібно просити Ісуса на Різдво, про малість у звичайнісіньких і повсякденних справах. Господь близький до нас і палко любить нас такими, якими ми є; Він лише просить нас довіритись Йому і відкрити серця для Його любові.

Бідність ранить Серце Бога

За словами Єпископа Рима, «зменшитися» означає також приймати і любити Ісуса в сьогоднішніх малих, служити Йому в найбідніших, які найбільше схожі на Ісуса, який народився у злиднях.

«Цієї ночі любові нас долає лише один страх: поранити любов Бога, поранити Його своєю байдужістю до бідних. Вони є обраними Ісусами, які одного разу приймуть нас на небесах».

«Давайте знову подивимося на ясла і побачимо, що новонароджений Ісус оточений малими цими, бідними. Хто вони? Пастухи. Вони були найпростішими людьми і виявилися найближчими до Господа», – наголосив Святіший Отець. Господь народився поруч із ними, на забутих околицях.

«Він приходить туди, де людська гідність перебуває під загрозою. Він приходить, щоб ушляхетнити знедолених, відкриваючи Себе насамперед їм», - сказав Папа.

 

За словами Його Всесвятості, Христос нагадує про гідність праці, тому що людина має бути господарем, а не рабом своєї роботи.

 

Єпископ Риму підкреслив, що навколо маленького Ісуса, що лежить у яслях вифлеємських, об'єднуються і схиляються в благоговінні: і бідні пастухи, і вчені багаті волхви. Єдність приходить, «коли в центрі знаходиться Ісус, а не наші уявлення про Ісуса», тому необхідно повернутися до Віфлеєму, до витоків, «до суті самої віри, до першої любові, до поклоніння та милосердя», закликав Папа:
 

«Давайте подивимося на мандрівних волхвів і – як синодальна Церква в дорозі – попрямуємо до Віфлеєму, де є Бог у людині та людина у Богові; де Господь на першому місці та перед Ним схиляються; де останні зовсім поруч із Ним; де пастухи і волхви перебувають разом у братстві, яке сильніше за будь-яку класифікацію. Нехай сподобить нас Господь бути Церквою,що схиляється, бідною і братньою, – це найголовніше. Повернімося до Віфлеєму», - закликав у різдвяній проповіді в ніч на 25 грудня 2021 року Папа Римський Франциск I.

Нагадаємо, раніше духовний лідер Тибету Далай-лама дав пораду майбутнім поколінням, «як залишатися людиною на Землі у найтяжчі часи».

Фото: vaticannews.va